Barnets utveckling: Treåringen

En treåring börjar förstå mer av vad som händer runt omkring och förstå sammanhang och kunna koppla ihop vissa saker som de inte klarat av innan. Detta kan ju förstås vara lite skrämmande. De klarar också av att förstå och uttala lite mer avancerade ord. De klarar också av att berätta saker lite mer sammanhängande men kan bli otroligt frustrerande och arga om man missförstår eller gissar på vad de ska säga innan de har pratat klart. Frustrationen ligger också i att de vill förklara mer av vad de i huvudet faktiskt har förstått men har svårt att förmedla i ord.

Treåringen börjar också förstå tidsuppfattning och kan säga ”att i går ska mormor komma” och menar då såklart i morgon. I den här åldern så brukar det också ställas frågor av alla dess slag och de verkar aldrig ta slut ”varför äter hästen hö” och ”varför måste man betala” osv. De vill lära sig och förstå mer av världen och är riktigt vetgiriga.

I takt med att barnet börjar förstå saker mer och mer och att världen sträcker sig längre bort än trygga hemmet och förskolan kommer också en viss rädsla. Barnet kan i ena stunden vara kaxig med gott självförtroende medan de i en annan stund kan känna sig ängslig och vill sitta i knä på en förälder. Kanske tycker också barnet att det är lite läskigt med mörker och få en plötslig rädsla för att det ska komma tjuvar. Under den tiden så är det vanligt att barnet söker sig till föräldrarnas trygga säng när de vaknar på natten.

I slutet på trotsåldern så brukar jagutvecklingen vara i sin slutfas och trotsperioden börja avta. Men det betyder inte att konflikterna börjar avta, barnet kan få rejäla utbrott och i ren ilska kasta saker och kanske klippa till den de är förbannad på. Det gäller att välja sina strider för vissa dagar så avlöser konflikterna av varandra.

Treåringen har en härlig fantasi och börjar leka lite mer avancerade lekar som de hittar på. Viktigt att låta barnet vara under dessa stunder då hen är fast i sin lek och fantasivärld, det är nämligen jätteviktigt för deras utveckling. En treåring behöver inte heller ha en massa aktiviteter varje dag utan det räcker gott och väl att kombinera inne och utelek. Man kan också bygga enklare pussel med sin treåring samt spela enklare spel. Treåringen leker också gärna med kompisar eller med sina syskon. Storebror och storasyster kan bli de stora idolerna som de gärna vill ha nära sig.

Många slutar med blöja och går på potta och toalett i den här åldern något som de ofta stolt deklarerar för omgivningen att de klarar av. Viljan är det heller inget fel på och kan pröva den mest lugna förälderns tålamod. Var tydlig och konsekvent på det som du tycker är viktigt medan man kan strunta i det mindre viktiga sakerna som att barnet absolut vill ha en röd och en blå strumpa, då är det bättre att lägga kraften på att förtydliga att det inte är ok att slåss eller bitas.