Barnets utveckling: Det första året

0-3 månader

Så föddes äntligen lilla underverket. Barnets födelsevikt och längd varierar kraftigt med allt från 2,8 kilo till 4,8 kilo, och ligger vanligtvis på en längd mellan 44cm till 57 centimeter. Men så klart föds bebisar med en längd och födelsevikt utanför ramarna. Många tror att den lilla nyfödingen är som ett blankt blad i början och inte kan någonting, men så är det inte. Bebisen kommunicerar med sina föräldrar direkt från start genom att använda sitt kroppsspråk och sina händer, men även med hjälp av ansiktet kan man läsa av babyns känslor. Drar bebisen exempelvis ihop hela ansiktet i en grimas så är hen missnöjd eller kanske har lite magknip. När barnet skriker eller gråter så är det också ett sätt för dem att kommunicera eftersom de inte kan tala än. Gråten talar om att något är fel. Kanske så behöver blöjan bytas, hen vill ha trygghet och närhet eller så är det magknip.

När det gäller amningen så kan barnet få amma när hen vill, de små tycker om att ligga vid brösten på grund av att det är en trygghet. För att det lilla barnet ska få i sig tillräckligt med vätska så är det viktigt att det får äta sex gånger per dygn. Hur barnet sover den första tiden är oerhört individuellt, vissa små sover bra om natten medan andra inte fullt lika bra, skulle det vara så kan man söka hjälp av sin barnmorska.

4-6 månader

Under den här tiden händer det mycket. Man har börjat fått mer rutiner runt barnet och bebisen sover förmodligen mycket bättre. Under den här tiden så lär sig barnet att rulla från rygg till mage och vice versa. Barnet har också lärt sig att greppa saker och tycker att det är skojigt att se sig själv i spegeln. Låt barnet ligga mycket på en filt på golvet och greja med sina leksaker. Den kan vid denna ålder också göra skillnad på sina föräldrar och andra anhöriga. Under den här tiden så får den lille även sina första smakportioner. Vissa får också sin första lilla tand under den här tiden.

7-11 månader

Nu händer det grejer i rask takt, det lilla barnet som tidigare endast legat kvar på en och samma plats blir nu mer rörligt och har lärt sig att förflytta sig genom att krypa, åla eller stjärthasa sig framåt. Vissa barn lär sig också att gå lite tidigare och det finns bebisar som går redan vid nio månaders ålder. Barnet börjar också med välling och gröt som komplement under den här tiden och väldigt gärna så vill hen äta själv och gärna kladda lite med maten. Barnet kan även lära sig saker som ”vart är lampan?” och tittar då upp i taket och säger ”dä”.

Kurragömma och tittut lekar är nu väldigt populära hos det lilla barnet och de bjuder ofta på ett kluckande skratt när man leker och busar. Runt åtta månader ålder kan barnet bli lite blygt för annat folk än mamma och pappa, men den fasen brukar gå över rätt snabbt.