Barnets utveckling: Den positiva ettåringen

Ettåringen är en glad prick som upptäcker världen med glädje. Från bebisstadiets krypande så går de flesta ettåringar med stöd och vissa utan stöd. Ettåringen älskar att riva ur lådor och att välta saker vilket i vissa fall kan bli mycket jobbigt men då får man komma ihåg att det är en övergående och kort period i barnens liv. Vid den här åldern så har barnet också svårt att se riskerna hen tar. De springer glatt ut i vägen om de inte passas noga.

Viktigt är också att barnsäkra trappor och kontakter i hemmet och att inte låta knivar och annat farligt ligga framme på bänken, de har längre armar än man tror.

Ettåringens utveckling går i raketfart och de lär sig snabbt. De älskar att härma de vuxna i hushållet och pladdrar gärna i sin leksakstelefon och rör gärna runt i leksaksgrytor. Ettåringen älskar också att få delta i det som händer i hemmet och vill gärna hjälpa till. I denna ålder så kan det ryka en blomma eller två. Allt som ettåringen når är i fara, det är nämligen jättekul att kasta saker.

Utomhus så har barnet större ytor att röra sig på och får då också möjlighet att upptäcka nya saker utanför hemmet. Att gå till skogen och plocka löv, kottar och pinnar är en utmärkt aktivitet att göra med sin ettåring. De får känna sig delaktig samt att de tycker att det är kul att samla saker från marken. Pass upp bara för i denna ålder så upptäcker barnet gärna saker med hjälp av munnen, även farliga saker som flugsvampar och vassa föremål.
Under den här tiden så kommer också fler tänder i rasande takt och det innebär att ettåringen också kan äta mer tuggbar mat. Det brukar gå bra att ettåringen äter vad den övriga familjen äter med undantag för väldigt starka rätter.

Vill du leka med din ettåring så är bygga med klossar och rulla bollar utmärkta aktiviteter. Även träna färg och form genom att plocka ner klossar i rätt form och färg. Språket utvecklas under den här tiden också i en rasande fart. Oftast så börjar barnet dagis under den här tiden, vilket brukar vara en positiv upplevelse. Där lär sig barnet av de andra lite större barnen och apar efter.

Under den här tiden så sover de flesta hela natten och fortfarande så behöver barnet mycket sömn och de flesta ettåringar sover även en till två timmar mitt på dagen och kanske även en liten stödvila på eftermiddagen.

När det är matdags så klarar ettåringen att äta mat med sked även om det lätt blir lite kladdigt. Ibland så kladdas det också bara för att det liksom är kul och lite härligt. Ibland så händer det även att tallriken ryker i golvet, det är ju jättekul när det säger pang. Även mamma och pappa och eventuella syskon kan få sig en sked flygande mat på sig. Vid den här åldern så har man inte så mycket konsekvenstänk utan bara gör, men det är viktigt att vara konsekvent och rätta till barnet när det gör fel.